گزارش پنجمین نشست مطالعات راهبردی امنیت اجتماعی با عنوان « سازوکارهای تولید امنیت/ناامنی از سوی شبکه های اجتماعی » ارائه شده توسط دکتر سعید مجردی؛ مورخ سهشنبه ۱۳۹۵/۰۲/۱۴
در این جلسه که با حضور آقای محمد علی مینایی، مدیر گروه پژوهشی جامعه و امنیت، دکتر قدیر نصری، دبیر کرسی مطالعات راهبردی امنیت اجتماعی و اعضاء اصلی کرسی برگزار گردید، دکتر سعید مجردی با بیان تاثیر شبکه های اجتماعی مجازی بر امنیت اجتماعی به تبیین زمینههای تهدیدات و فرصتهای موجود پرداختند. در این جلسه دکتر مجردی با نگاهی کوتاه به نظریات شبکه های اجتماعی از قبیل نظریه حوزه عمومی هابرماس، نظریه جامعه اطلاعاتی کاستلز، نظریه موج سوم تافلر و نظریه قدرت نرم جوزف نای، سیر تحول وب را در مراحل مختلف معرفی نموده و این تحول را بسیار سریع و غافل گیرانه دانستند. سیر تحول وب بر اساس گزارشی که ایشان ارائه نمودند دارای پنج مرحله میباشد که در هر یک از این مراحل ما شاهد تعمیق و تسریع روندها و جریانات اطلاعاتی در جامعه ایرانی می باشیم و در هر یک از مراحل کاربران بیش از پیش پیوندهای هویتی و اجتماعی خود را در درون شبکه های مجازی تحکیم کرده اند. دکتر مجردی علاوه بر اشاره به تهدیدات ایجاد شده از سوی شبکه های اجتماعی مجازی بیان کردند که این شبکه ها فرصتهای خوبی نیز برای جامعهی ایرانی به وجود آورده اند که از جمله آنها میتوان به انتشار سریع و آزادانه اخبار و اطلاعات، افزایش قدرت تحلیل و تقویت روحیه انتقادی، امکان عبور از مرزهای جغرافیایی، شکل گیری و تقویت خرد جمعی، امکان بیان ایده ها به صورت آزادانه، ارتباط مجازی مستمر با دوستان و آشنایان، یکپارچه سازی بسیاری از امکانات اینترنتی، توسعه مشارکت های مفید اجتماعی و افزایش سرعت در فرآیند آموزش اشاره نمود.
در ادامه ایشان تمرکز بحث را بر بررسی تاثیر فضای مجازی بر هویت ملی معطوف داشته و از فضای مجازی به عنوان متغیر مستقل و از هویت ملی به عنوان متغیر وابسته تحقیق خود یاد کردند و با اشاره به مورد چین در زمینه کنترل فضای مجازی راهبردهایی مانند سیاست نام واقعی را معرفی نمودند که در ادامه جلسه مطلوبیت الگو برداری از چین مورد تردید قرار گرفت. در مجموع در این نشست فرصتها، تهدیدات و راهکارهای موجود در قبال پدیده نوظهور شبکه های اجتماعی مجازی مطرح گردیده و مورد بحث و بررسی قرار گرفت. // انتهای پیام.